Strona główna
  MCH MCHC podwyższone

Prawie jak Alternatywy 4

Witam

Prosze o interpretacje wynikow.

EO% 5,6 ( norma 1-5)
RBC 5,68 ( 4-5)
HGB 9,5 ( 7,5-10)
HCT 44,7 (37-47)
MCV 78,7 (84-94)
MCH 1,67 ( 1,7-2,1)
MCHC 21,3 (19-23)
MPV 10,4 ( 7,2-10,4)
WBC 7,6 (4-10)
PLT 282 (130-380)
Kwas moczowy 438 ( 142-339)
IgE calkowite 107 ( <100)
TSH 5,73 ( 0,25-5)

Jestem ciagle zmeczona, zimo mi, wlosy wypadaja, pogorszyla mi sie pamiec. Mam tarczyce w calosci niejednorodna echogennicznie, w powiekszonym prawym jej platem. Zatrzymal mi sie okres , chodz nie jestem w ciazy (2,5 miesiaca bez). Czesto w pozycji lezacej, kluje mnie cos od strony powiekszonej, jakby mi ktos ogromna igle wbijal.
Wizyte u lekarza mam dopiero koncem sierpnia, dlatego chcialabym zapytac czy to moze poczekac, czy raczej isc prywatnie?
Z gory dziekuje :)

Żabusia, podaję wszystko co ma wypisane na kartce z badania krwi:
WBC ma 5,9,
Lymph 1,6,
Mid ma 0,7,
Gran ma 3,6,
Lymph % ma 27,5%,
Mid % ma 11,3%, (H- podwzszone)
Gran % ma 61,2%,
RBC ma 5,36,
HGB ma 13,0,
HCT ma 43,0%,
MCV ma 80,5,
MCH 24,2, ( L- za niskie)
MCHC ma 30,2 ( L za niskie)
RDW- CV ma 14,9%, ( H - podwyższone)
RDW- SD 45,5,
PLT ma 416,
MPV ma 9,0,
PDW ma 16,9
PCT ma 0,374%,

A to moje wyniki proszę o pomoc:
Bo nie wiem z jakiego powodu mogę mieć podwyższone RDW
HEMATOLOGIA:

Morfologia :
Krwinki białe 7,02
Krwinki czerwone: 4,77
Hemoglobina: 13,10
Hematokryt: 38,70 %
MCV: 81,20
MCHC: 33,90
MCH: 27,50
% MICRO: 3,10 %
% HYPO: 1,10
% M%H: 2,70 %MH
CHCM: 32,40
CH: 26,20
RDW: 14,80% H- powyżej
PLT: 289,00
MPV: 6,90 L- poniżej
HDW: 2,17
Mikrocytoza (RBC): +
OB: 2mm po 1h

BIOCHEMIA:
ASPAT (GOT): 23
ALAT (GPT): 15
AMYLAZA: 88
CRP ilościowe: 1,02

Panie doktorze wykonałam ogólne badanie krwi bardzo proszę o interpretację , ponieważ jeden ze współczynników jest za wysoki i nie wiem czy powinnam sie martwic i przerwać starania o dziecko oraz podjąc jakies leczenie czy jest to w granicach normy i tylko jakas nie grożna infekcja w organizmie. Wykonałam równiez badanie mocu jest on ok.
a oto wyniki krwi
WBC tyś/ul 8.5 (4.3 - 10)
LYM tyś/ul 3.90 (1-5)
MON tyś/ul 0.50 (0.10-1.00)
GRA 4.1

LYM % 46.4 + (25.0-45.0 )
MON % 6.2 (0.0-9.0)
GRA% 47.2 (30.0-65.0)

RBC mln/ul 4.67 (4.00-5.20)
HGB g/dl 14.3 (12.0-15.0)
HCT% 40.3 (36.0-46.0)
MCV fl 86 (81-97)
MCH pg 30.6 (27.0-33.0)
MCHC g/dl 35.4 (32.0-36.0)
RDW % 14.7 (10-15)
PLT 225 ( 150-400)
MPV fl 8.7 ( 6.0-10.0)
PCT % 0.2 ( 0.1-0.5)
Pdw % 13.5 ( 0.8-18.0)
Panie doktorze prosze o interpretację poniewaz naczytałam sie że podwyższenie lymfacytów prowadzi do białaczki i sie martwię , dodam że nie jestem w ciąży po 5 miesiącach starań. Nie czuję się zle , nie wiem czy podwyższenie może byc spowodowane infekcją od 8 zęba którego niedługo idę usunąć ? Dziękuję.


Na morfologi i rozmazie się nie znam. Nadaje się w chwili obecnej do zbaiegu, jedynie przed zabiegiem dostanie kroplówke na zbicie moczniku. No więc właśnie moim zdaniem nie bardzo się nadaje do zabiegu, bo właśnie morfologia i rozmaz są takie sobie...
Krwinki białe i limfocyty podwyższone (to akurat wskazywać może na stan zapalny w organiźmie), obniżone granulocyty, obniżona wyraźnie hemoglobina, obniżony hematokryt, średnia objętość krwinki czerwonej (MCV) obniżona, wskaźnik średniej masy hemoglobiny w krwince czerwonej (MCH) poniżej normy, średnie stężenie hemoglobiny w krwince czerownej (MCHC) powyżej normy, rozkład objętości krwinek czerownych (RDW) powyżej normy, wskaźnik ilości płytek w krwi (PLT) powyżej normy. Większość z tych wyników może wskazywać na niedokrwistość (trzeba by dociec co jest jej przyczyną), a wtedy raczej nie powinno się robić żadnych zabiegów operacyjnych!

Witaj, ja radziłabym skonsultować się z nefrologiem (np. dr Neska? www.nerkiwet.com) oraz zrobiła badanie moczu z oznaczeniem kreatyniny dodatkowo rozszerzony jonogram krwi i albuminy. Kilka postów wcześniej pisałam jakie badanie diagnostyczne powinny być wykonane. Zobacz dokładny opis.

Przy wycieńczonym organiźmie często mamy podwyższone wyniki kreatyniny i mocznka i innych parametrów. Przede wszystkim zmień karmę na RC Renal, a nie intestinal. Jeżeli jest podejrzenie pnn to staramy się podawać jak najmniej białka.

Morfologia
Erytrocyty 6,23 mln/ml - norma
Hematokryt 44,6 % - norma
Leukocyty 5,4 tys/ul - L
Płytki krwi 295 tys/ul - norma
Hemoglobina 14,7 g/dl - norma
MCV 71,6 fl - norma
MCH 23,6 p g - norma
MCHC 33,0 g/dl - norma
RDW-CV 12,9 % - ?
PDW 12,2 fl - ?
MPV 10,5 fl - ?
P-LCR 29,1 %
LYMPH 92,0 % - H
Białko całk. 5,8 g% - chyba norma
Glukoza 87 mg% - norma
Bilirubina całk. 0,3 mg% - ? norma lub H zależnie od punktu referencyjnego
1Amy 943,0 u/l - czy to Amylaza? Jeśli tak to norma
Mocznik 101 mg% - H
Kreatynina 2,64 mg% - H
Fosfataza zasadowa ALP 58 U/L - norma
AST 26 U/L - norma
ALT 60 U/L - H

Czy pies jest odwodniony? Jeśli tak to trzeba wziąć poprawkę na wyniki t.j., że wszystkie parametry są zawyżone.

TSH 1.402 (0,270-4,700)
Glukoza w surowicy 3.7 (3.6-5.8) (nie za mało?)
Cholesterol w surowicy 2.8 (<5.2) (chyba za niski)
Trójglicerydy w surowicy 0.64 (<1.69)
Cholesterol HDL 0.81 (>0.91)
Cholesterol LDL 1.70 (<4.00)
Billirubina całk. w surowicy 13 (3-22)
ALT 28 (11-66)
AST 18 (14-59)
Amylaza w surowicy 58 (30-110)
Sód w surowicy 141 (137-145)
Potas w surowicy 4.1 (3.6-5.0)
Morfologia krwi obwodowej:
WBC 6.7 (4.0-10)
RBC 5.40 (4.50-5.90)
HGB 15.4 (13.5-18.0)
HCT 47.9% (40-54.0)
MCV 88.7 (78.0-100.0)
MCH 28.5 (27.0-34.0)
MCHC 32.2 (29.0-36.5)
PLT 223 (140-440)
LYM% 42.4% (20.0-45.0)
MXD% 13.3% (1.0-14.0)
NEU% 44.3% (45.0-70.0)
LYM# 2.8
MXD# 0.9
NEU 3.0
RDW 13.6% (11.0-15.0)
PDW 17.4 (6.1-17.0) (czemu to podwyższone?)
MPV 12.10 (6.80-12.00) (czemu to podwyższone?)
P-LCR 41.7% (6.0-43.0)
OB 2 (<8.0)

Ogólne badanie moczu:
Barwa: żółta
Przejrzystość: przeźroczysty
Ciężar właściwy 1.015 g/ml (1.005-1.030)
Leukocyty: negatywny
Azotyny: negatywny
PH 5.0 (5.0-7.0)
Krew negatywny
Białko negatywny
Glukoza negatywny
kwas askorbinowy negatywny
ciała ketonowe negatywny
Urobilinogen w normie
Billirubina negatywny
Nabłonki płaskie pojedyncze w prep.
Leukocyty 0-2 wpw
Erytrocyty świeże: pojedyncze w prep.
Bakterie nieliczne
Śluz pojedyncze pasma






 Archiwum
 : Prawie jak Alternatywy 4
 : MCHC Obniżone 30.5
 : MCHC Hematologia
 : MCHC krew
 : MCHC Morfologia
 : MCH Badania laboratoryjne
 : MCH Badanie krwi
 : MCH wynik
 : MCH krew
 : MCV i mpv-podwyższone-co oznacza
 : MCH MCHC poniżej normy
 . : : .
Copyright (c) 2008 Prawie jak Alternatywy 4 | Designed by Elegant WPT